Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ Α΄ 10ήμερο του Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας (;)

Πριν 10 ημέρες υπέβαλλε η Γενική Τράπεζα το ενημερωτικό δελτίο  της αύξησης κεφαλαίου στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς για να εγκριθεί. Με βάση ενδείξεις μέσα στο α΄ 10ήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία. 
Όμως η Γενική Τράπεζα εμφανίζει μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα.  Η αύξηση θα υλοποιηθεί στην νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή των 3,19 ευρώ ωστόσο η μετοχή της Γενικής βρίσκεται στα 2,85 ευρώ δηλαδή 11% χαμηλότερα της νέας αναπροσαρμοσμένης τιμής. Η μετοχή μάλιστα είχε βρεθεί να κινείται έως και 35% χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου. 
Η Γενική εξέτασε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω της μεγάλης απόκλισης της μετοχής από την τιμή της αύξησης που είναι και η νέα ονομαστική αξία δηλαδή τα 3,19 ευρώ. 

Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι τρία  ενδεχόμενα υπάρχουν: 

1)Η  χρηματιστηριακή τιμή θα ανακάμψει αλλά αυτό θα συμβεί μόνο τεχνικά με παρέμβαση δηλαδή. Το ενδεχόμενο αυτό είναι και το πλέον πιθανό. 

2)Θα υλοποιηθεί η αύξηση αλλά  θα την καλύψει μόνο  η Societe Generale ο βασικός μέτοχος δηλαδή με ποσοστό 53,97%. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει δραματική μετοχική μεταβολή στην Geniki bank. Το ποσοστό των Γάλλων θα φθάσει στο 85%. 

3)Θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας αλλά αυτό δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει καθώς μόλις πρόσφατα αναπροσαρμόστηκε η ονομαστική αξία. Είχε προηγηθεί reverse split ωστόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την σημαντική απομείωση κεφαλαίων λόγω ζημιών ήταν επιβεβλημένη. Το τελευταίο ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί. 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: