Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΡΑΒΕ - ΞΗΛΩΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ!

Νέες αναλογιστικές μελέτες, αυτή τη φορά για τα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο διαλόγου αλλά και αντιπαραθέσεων μεταξύ της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αναλάβει εντός του επόμενου διαστήματος, πρωτοβουλίες για την έναρξη του διαλόγου με την ΟΤΟΕ και τις Τράπεζες, με στόχο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων χωρίς εξαιρέσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει άμεσα σε αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία των Τραπεζών, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της δημιουργίας του Ενιαίου Ταμείου. Μάλιστα, οι μελέτες αυτές θα γίνουν ανεξάρτητα από τις μελέτες που προβλέπονται στο άρθρο 15 του Ν. 3863 (ασφαλιστικό Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και θα προηγηθούν δεδομένου ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του προεδρείου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο, μετά από αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Εκεί, η ΟΤΟΕ ανέπτυξε στον κ. Κουτρουμάνη την επιχειρηματολογία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, που απαρτίζουν πλέον το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Στο ΕΤΑΤ έχουν ενταχθεί τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, καθώς για την κύρια ασφάλιση οι τραπεζοϋπάλληλοι ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η ένταξη στο ΕΤΑΤ έχει γίνει μετά από παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών, βάσει των οποίων είχαν ιδρυθεί. Παράλληλα βέβαια, η Ομοσπονδία αμφισβητεί και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως προς τον υπολογισμό των οικονομικών υποχρεώσεων των Τραπεζών και κατά συνέπεια, τη διασφάλιση των παροχών προς τους εργαζόμενους.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, τόνισαν στον κ. Κουτρουμάνη ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη με στόχο την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων από το κράτος και τους εργοδότες αλλά και τον σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας και στο Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε, εκκρεμούν αποφάσεις από τα Ελληνικά δικαστήρια σε ανώτατο επίπεδο και αναμένονται τα αποτελέσματα των προσφυγών της ΟΤΟΕ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου.

Να σημειωθεί, ότι στο τέλος Ιουνίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε τις αιτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή τους στο ΕΤΑΤ. Τις αιτήσεις είχαν καταθέσει η ΟΤΟΕ, αλλά και σύλλογοι και σωματεία των ασφαλισμένων στα ταμεία αλληλοβοήθειας των Τραπεζών και ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις διαχείρισης θεμάτων των επικουρικών ταμείων από το ΕΤΑΤ.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ δεν προσκρούει ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στις Διεθνείς Συμβάσεις.

Πάντως, ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, με επιστολή του προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) είχε υπεραμυνθεί το σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων, γεγονός που υπενθύμισε η ΟΤΟΕ στον κ. Κουτρουμάνη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι τόνισαν αφενός ότι αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, αφετέρου ότι μπορεί να αντιπαρέλθει υπό προϋποθέσεις, την ολιγωρία που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο θέμα της έναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης – Τραπεζών και ΟΤΟΕ για την εξεύρεση μιας ενιαίας και κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΟΤΟΕ στον κ. Γ. Κουτρουμάνη, αφορούν στην άμεση έναρξη διαλόγου για την Επικουρική Ασφάλιση με βάση τους εξής δύο βασικούς άξονες:

1. Δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με μέλη όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις.

2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και οι συνεισφορές των εργοδοτών να πηγαίνουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: