Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

Στα μέσα Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί – αν τελικά υλοποιηθεί -  και η αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank η οποία εμφανίζει μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα.  Η αύξηση θα υλοποιηθεί στην νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή των 3,19 ευρώ ωστόσο η μετοχή της Geniki bank βρίσκεται στα 2,16 ευρώ δηλαδή 32% χαμηλότερα της νέας αναπροσαρμοσμένης τιμής. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στην Geniki.
Άρα τρία  ενδεχόμενα υπάρχουν. 

1) Η  χρηματιστηριακή τιμή θα ανακάμψει αλλά αυτό θα συμβεί μόνο τεχνικά με παρέμβαση δηλαδή. 
2) Θα υλοποιηθεί η αύξηση αλλά  θα την καλύψει μόνο  η Societe Generale ο βασικός μέτοχος δηλαδή με ποσοστό 53,97%. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει δραματική μετοχική μεταβολή στην Geniki bank. Το ποσοστό των Γάλλων θα φθάσει στο 85%. 
3 )Θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας αλλά αυτό δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει καθώς μόλις πρόσφατα αναπροσαρμόστηκε η ονομαστική αξία. Είχε προηγηθεί reverse split ωστόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την σημαντική απομείωση κεφαλαίων λόγω ζημιών ήταν επιβεβλημένη. 

Απαραίτητη η αύξηση κεφαλαίου 

Η αύξηση κεφαλαίου που υλοποιεί η Geniki bank θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς με τα 339,7 εκατ ευρώ θα ισχυροποιηθεί σημαντικά η κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Σύμφωνα με πηγές στην Geniki bank στόχος είναι από το 2011 να ξεκινήσει ένας ανοδικός κύκλος στην προσπάθεια ανάκαμψης της τράπεζας. Ήδη οι ζημίες του α΄ 6μήνου είναι μεγάλες στα 214 εκατ ευρώ και με βάση ενδείξεις θα φθάσουν τα 270 εκατ ευρώ έως το τέλος του 2010! 

Ωστόσο θεωρούν στην Geniki bank ότι η κατάσταση εξυγιαίνεται και ότι από το 2011 θα υπάρξει ανάκαμψη, όχι ακόμη κέρδη αλλά οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα μειωθούν δραστικά όπως και τα προβληματικά δάνεια. 

Η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank θα αποτελέσει ιστορική στιγμή για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού καθώς δεν θα συμμετάσχει ανεξαρτήτως τιμής λόγω έλλειψης ρευστότητας. Το ποσοστό του Ταμείου από μέτοχος πλειοψηφίας έχει υποχωρήσει στο 2,3% και μετά την αύξηση θα πέσει κάτω του 1% προς το 0,5% με 0,7%. Κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για την Geniki bank και το μετοχικό ταμείο Στρατού!

Είναι πιθανό η Societe Generele με ποσοστό 53,97% να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στην Geniki. Πιθανώς στο 56% με 57% υπό την αίρεση ότι η αύξηση θα υλοποιηθεί. Αν δεν μεταβληθούν οι χρηματιστηριακές τιμές υπάρχει ενδεχόμενο την αύξηση κεφαλαίου να την καλύψει σχεδόν εξολοκλήρου η Γαλλική τράπεζα.  
Οι μικρομέτοχοι με ποσοστό 20% μάλλον θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους πάντα υπό την αίρεση ότι οι στρεβλώσεις μεταξύ μετοχής και ονομαστικής αξίας θα αποκατασταθούν,  ερωτηματικό η στάση της MIG με ποσοστό 4,7% και ορισμένων εφοπλιστών. 

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου 

Η Geniki bank από την αύξηση κεφαλαίου θα αντλήσει 339.733.717,62 ευρώ με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 106.499.598 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας  3,19 η καθεμία με προτεινόμενη τιμή διάθεσης  3,19 και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία τριών (3) νέων μετοχών ανά μία (1) παλαιά.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: