Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ, ΣΕ ΝΕΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕΤΡΑ! - ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

Κόλαση για εκατομμύρια εργαζόμενους φέρνουν οι νέες συμφωνίες της Κυβέρνησης  με την Τρόικα, καθώς, μετά τις βίαιες ανατροπές ολόκληρο το 2010,  (μείωση μισθών, εργασιακά, ασφαλιστικό σύστημα, αύξηση φορολογίας, δραστικές περικοπές δαπανών), η αιχμή της επίθεσης κατευθύνεται τώρα στο «σκληρό πυρήνα» της κρατικής διοίκησης και των Συλλογικών Συμβάσεων! 

Στο στόχαστρο τώρα μπαίνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ο κατώτατος μισθός, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων, μη εξαιρουμένων και των νοσοκομείων, νέο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, νέες περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στις πρώην ΔΕΚΟ (συγκοινωνιακοί φορείς κλπ.), η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας, αλλά και των μεγάλων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι) και η εκποίηση των «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, συζητήθηκαν χτες στη, μακράς διάρκειας, συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Στο θέμα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, η νομική "φόρμουλα" που έχει βρεθεί, είναι πως το Μνημόνιο, αποτελεί "Σύμβαση" διεθνούς "κύρους" και είναι υπεράνω του ..εσωτερικού δικαίου και του Συντάγματος, άρα υπεράνω και των Συλλογικών Συμβάσεων!! Ετσι με νόμο θα λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων στο όνομα του ...ανταγωνισμού, να μην υπολογίζουν τις Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις, και να καλούν τους εργαζόμενους να υπογράφουν Επιχειρησιακές με χαμηλότερους όρους αποδοχών και δικαιωμάτων!!   

Παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, ότι δήθεν η κυβέρνηση «τα έσπασε» με τους εκπροσώπους των διεθνών κερδοσκοπικών οργανισμών, επειδή ήθελε πιο ...ήπια μέτρα, οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου που έγιναν, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αποκαθιστούν την πραγματικότητα. Ο υπουργός, σε σχετική παρατήρηση του Κ. Παπούλια, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δε σκάλωσαν... Επισήμανε ότι «υπάρχουν μια σειρά ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε». Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποσκοπούν να... «διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας, όσο το δυνατό καλύτερα»

Η αποκάλυψη βέβαια ότι κυβέρνηση και τρόικα από κοινού χαράσσουν πορεία και ότι μαζί καρφώνουν τον ελληνικό λαό στο σταυρό του μαρτυρίου, ήρθε όταν με άθλιο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το δίλημμα μέτρα ή κίνδυνος απώλειας του δανείου... Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου».


Τα ανταλλάγματα που προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση, έναντι του δανείου, είναι πάρα πολλά. Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».


Οι εκπρόσωποι της τρόικας - οι οποίοι λειτουργούν σαν λαγοί για λογαριασμό της κυβέρνησης - ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένοι. Στο θέμα της αγοράς εργασίας, εξηγούν ότι η κυβέρνηση, με το νόμο για το μηχανισμό στήριξης, αλλά και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έχει αποδεχτεί ότι οι επιχειρηματικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών! 

Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά στις θέσεις εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ (συγκοινωνιακοί φορείς πρωτεύουσας, ΟΣΕ) και στους προς συγχώνευση και κατάργηση Οργανισμούς του δημοσίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας υποστηρίζουν ότι η μετάταξη των εργαζομένων των φορέων αυτών στο δημόσιο θα πρέπει να θεωρείται νέα πρόσληψη, η οποία θα υπόκειται στην αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο. Αυτό στην πράξη ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και αυτό αποτελεί το νέο «ποιοτικό στοιχείο» του προγράμματος του μνημονίου.

Αργά χτες το βράδυ κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν στο κείμενο των μέτρων και παρεμβάσεων που θα προωθηθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση που μεταξύ τους έχουν συνομολογήσει.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: