Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!


Μια σειρά δύσκολων αποφάσεων με συνέπειες στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων αναμένεται να λάβει εντός του επόμενου διαστήματος, και σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, που θα επιβληθούν από τους δανειστές αμέσως μετά την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας, στην προσπάθεια εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά για ήδη συμφωνημένα, από το πρώτο κιόλας κείμενο συμφωνίας για χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, μετά και την επόμενη δεύτερη εβδομάδα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι αλλαγές στα εργασιακά, μέσα από νομοσχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο. Όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, θα υπάρξει τελικά νομοθετική παρέμβαση ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση, να καταβάλλει μισθούς κατώτερους ακόμη και από τον κατώτατο, όπως προβλέπεται στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα θέσει πλαφόν στη μείωση, πιθανότατα κοντά στο 10% κάτω από τα προβλεπόμενα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το να χαρακτηριστούν προβληματικές. Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να «κλείσει» και το θέμα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών, αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο, και το αρχικό πόρισμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων. Από την τελική έκθεση που πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρχει πίεση για νέα σκληρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εξαιτίας τω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των σχετικά ευνοϊκών εγκυκλίων που ερμηνεύοντας το νόμο έδωσαν ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες με ανήλικα, τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης δεν είναι καλά, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού.

Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως όμως τα μειωμένα έσοδα, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενόψει και της κατάρτισης των προϋπολογισμών των υπουργείων. Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν έσοδα, ώστε να πληρωθούν τους τελευταίους μήνες του 2010 και τους πρώτους του 2011 τόσο οι συντάξεις όσο και τα χρέη που τρέχουν. Χρέη προς άλλους οργανισμούς όπως είναι ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και ο ΟΕΚ, όσο και προς τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία. Ευτυχώς που η τελευταία ρύθμιση χρεών, έδωσε μια μικρή ανάσα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στον ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ρύθμισαν συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ από 145 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο, ενώ στο ΙΚΑ, περίπου 60.000 οφειλέτες ρύθμισαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ χρέη, με το υπουργείο να περίμενε περίπου 440 εκατ. ευρώ. Στο ΙΚΑ, οι προκαταβολές, που είναι και τα μόνα «σίγουρα» χρήματα που μπήκαν στο ταμείο, άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ. Όμως, τα χρέη παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη. Προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 25%, που αντιστοιχούν σε 500 εκατ. ευρώ θα είναι το 2011, και οι ανάγκες του ΟΑΕΔ, στην «καλή περίπτωση» που πέσουν μέσα οι αισιόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ανεργία στο 14,6%. Και αυτό το πρόβλημα, μαζί με την πρόβλεψη του μνημονίου για περιορισμό των δαπανών που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αλλά και τη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Λοβέδρου-Κουτρουμάνη που προβλέπει μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών που θα κατευθύνεται προς τους Οργανισμούς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών.

Στις αρχές του νέου έτους, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ήδη η χώρα μας, αναμένονται σκληρές παρεμβάσεις τόσο στον τομέα των επικουρικών ταμείων, με μείωση ακόμη και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στα ταμεία εκείνα που βάσει αναλογιστικών μελετών είναι ελλειμματικά, όσο και των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μέσα από την αναθεώρηση της λίστας, όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και για τους ήδη ασφαλισμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: