Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

EURO2DAY.GR: ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΗΝ....ΜΠΑΝΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, όπως αναφέραμε πιο κάτω σε αναδημοσίευση από την www.bankingnews.gr. Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους: Δεν θα συγκινηθεί κανείς από του Διοικούντες να μας εξηγήσει τι συμβαίνει επιτέλους;;; ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ;;;  


Αναδημοσιεύουμε και το σημερινό άρθρο του Χρ. Κίτσιου από την www.euto2day.gr, για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων που δίκαια αγανακτούν και αγωνιούν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα!  Το προεδρείο του "Ενωτικού Συλλόγου", (πρώην ΔΑΚΕ),  στον ΣΥΓΤΕ, εξακολουθεί να ποιεί την νήσσαν!  

"...Την… μπάνκα στον αέρα έχει τινάξει στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας η Societe Generale, καθώς η ελληνική θυγατρική της εμφανίζει δραματική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων της και προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, που οδηγούν, αναπόφευκτα, στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της τράπεζας από τους Γάλλους. 


H Γενική, θυγατρική κατά 53,97% της Societe Generale, έκλεισε το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης με ζημίες μετά από φόρους 304,1 εκατ. ευρώ. Ζημίες που προήλθαν από τις «δυσθεώρητες» προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και μείωσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο 7%, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο όριο (8%). 


Έτσι, η Γενική προχώρησε σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους, αυτήν τη φορά, 339,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση κεφαλαίου, καθώς από το 2004, όταν η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της Societe Generale, οι μέτοχοι έχουν βάλει στη Γενική 760 εκατ. ευρώ. 

Και δεν είναι η τελευταία. Πριν καν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της αύξησης, η διοίκηση της Γενικής συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 15 Δεκεμβρίου, με θέματα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και την έκδοση προνομιούχων μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και κάλυψής τους από τη Societe Generale!

Η αγορά θεωρεί ότι με τη νέα αύξηση η SocGen επιδιώκει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Γενικής Τράπεζας και να τη βγάλει από το Χ.Α. Το ποσοστό της εκτιμάται άλλωστε ότι έχει ήδη ξεπεράσει το 85% μετά την πρόσφατη αύξηση με έκδοση κοινών μετοχών και ως εκ τούτου διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αποφασίσει με άνεση την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα καλύψει αποκλειστικά η ίδια. 


«H SocGen αξιοποιεί την κακή συγκυρία για την οικονομία και τις τράπεζες για να αγοράσει φθηνά τα ποσοστά μειοψηφίας στη Γενική», εκτιμά έμπειρος χρηματιστής σημειώνοντας την… πρωτόγνωρη επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς. 


Η Γενική, μόνο στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης, σχημάτισε επιπρόσθετες προβλέψεις ύψους 312,7 εκατ. ευρώ, όταν οι σωρευμένες προβλέψεις της στις 31/12/09 ανέρχονταν σε 417,1 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 9 μήνες, δηλαδή, οι προβλέψεις της αυξήθηκαν κατά 74,8%. 

Και αυτό γιατί στις 30 Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Γενικής Τράπεζας έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, επί συνόλου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (προ προβλέψεων) ύψους 4,4 δισ. ευρώ. 

Μη εξυπηρετούμενο ένα στα τέσσερα δάνεια !

Το ένα στα τέσσερα δάνεια(!), δηλαδή, της τράπεζας ή το 25,1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της δεν εξυπηρετείται εντός 90 ημερών. Πρόκειται για… επίδοση που σοκάρει, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Γενικής πόρρω απέχουν από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος. 

Στις 30/6 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ανέρχονταν στο 9% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και αυξήθηκαν κατά 1,3% το α΄ εξάμηνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους οι επισφάλειες θα έχουν ξεπεράσει το 10% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών, ενώ η Γενική «τρέχει» ήδη με 25%. 

Τα ανησυχητικά δείγματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η Γενική προχώρησε σε καταγγελία δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 582,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 13,25%(!) των συνολικών της χορηγήσεων. 

Η διοίκηση της Γενικής αποδίδει την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, που επέδρασε στα εισοδήματα νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αναθεώρηση επί τα χείρω των αρχικών εκτιμήσεων για τις προβλέψεις της φετινής χρονιάς. 

Συντελεστής κάλυψης επισφαλών δανείων 64,4%! 

Την ίδια στιγμή, όμως, οι προβλέψεις της Γενικής σε σύγκριση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής της Γενικής Τράπεζας στις 30/9/2010 ανήλθαν σε 582,7 εκατ. ευρώ. Γι' αυτά η τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις 391,1 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης, δηλαδή, των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 67,1%. Αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 61,88% (523,3 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 323,8 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις). 

Συνολικά, η Γενική σχημάτισε προβλέψεις στο 9μηνο που αντιστοιχούν στο 64,64% των δανείων σε καθυστέρηση. Δείκτης κάλυψης εξαιρετικά υψηλός αν συνυπολογιστεί ότι στις 30 Ιουνίου ο μέσος συντελεστής κάλυψης για το τραπεζικό σύστημα διαμορφωνόταν στο 42,8%. Το δε ποσοστό των σωρευμένων προβλέψεων της Γενικής επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στο επίσης υψηλό 16,25%..." 

του Χρ. Κίτσιου - www.euro2day.gr 
Δημοσιεύθηκε: 07:54 - 24/11/10
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: