Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ", ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ!

Εντείνουν τις ρυθμίσεις χρεών οι τράπεζες, απευθυνόμενες πλέον προληπτικά και σε ενήμερους πελάτες, καθώς επιδεινώνεται το κλίμα στην πραγματική Οικονομία.

Οι ρυθμίσεις χρεών στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες ήδη από το 2009 δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν άνοδο των επισφαλειών, οι οποίες αυξήθηκαν στα τέλη του α΄ εξαμήνου στο 9% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από 7,7% στα τέλη του 2009. Πρόκειται για μία ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 16,8% που μεταφράζεται σε «κόκκινα» δάνεια 24 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους. Παράλληλα με την αύξηση των επισφαλειών δε, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και δραματική μείωση της ζήτησης δανείων, κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Καθώς οι συνθήκες στην πραγματική Οικονομία επιδεινώνονται, το ύψος των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να προσεγγίσει τα 30 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα, «πιέζοντας» τις τράπεζες για διεύρυνση των ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα Workmonitor που διεξάγει η Randstad, το 10% των Ελλήνων εργαζομένων που ερωτήθηκαν ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, ενώ οι προβλέψεις φορέων του εμπορίου κάνουν λόγο για 175.000 λουκέτα επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του 2011 και απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας. 

Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί περαιτέρω αν κρίνει κανείς από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τις επαναληπτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής και θα αφορούν σε ανοδική αναθεώρηση χρέους και ελλείμματος από την Eurostat, προδιαγράφοντας ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την εξυπηρέτηση των δανείων της πελατείας τους, οι τραπεζίτες προσεγγίζουν ακόμα και μέχρι στιγμής ενήμερους δανειολήπτες. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους του Δημοσίου ή ανέργους, οι οποίοι βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να εκτοξεύεται άνω του ορίου «ασφαλείας» 40% σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημά τους. 

Στις κατηγορίες αυτές πελατών, οι τράπεζες προτείνουν «πάγωμα» της μηνιαίας δόσης με πληρωμή μόνο τόκων ή κεφαλαιοποίηση των τόκων, επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες σε νέο δάνειο με υποθήκη ακινήτου!

Σημειώνεται ότι στους μη ενήμερους πελάτες οι τράπεζες διαγράφουν εξωλογιστικούς τόκους (έως και κατά 100%) ή και μέρος του κεφαλαίου (ακόμα και έως 80% σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του πελάτη) εφόσον η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη που ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αποπληρωμής του δανείου.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: