Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΟΝΤΩΣ, ΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ SOCIETE ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;;;


Από το site www.bankingnews.gr αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση όλων, το άρθρο του Πέτρου Λεωτσάκου.  Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τη καταστροφική πορεία της τράπεζας, από τις απαράδεκτες, (και αντεργατικές), επιλογές των Γάλλων της Societe και παρακολουθώντας καθημερινά τέτοια δημοσιεύματα, πρωτίστως ανησυχούμε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 1800 εργαζομένων στη τράπεζα, που φαίνεται πως διακυβεύονται σοβαρά πλέον!  Κάποιοι υπεύθυνοι επιτέλους από τη Διοίκηση, ας δώσουν εξηγήσεις για το τι συμβαίνει και που στοχεύουν αυτές οι χρηματιστηριακές κινήσεις, που χαρακτηρίζονται απ' όλες τις δημοσιεύσεις τουλάχιστον ως "περίεργες"!  Μας κάνει εντύπωση δε, που το προεδρείο του "Ενωτικού Συλλόγου" (πρώην ΔΑΚΕ), στον ΣΥΓΤΕ, δεν έχει αρθρώσει κουβέντα και άποψη, μπροστά μάλιστα στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του ΣΥΓΤΕ!  Τι συμβαίνει λοιπόν;; 

"....Αυτά που συμβαίνουν στην Γενική τράπεζα είναι αδιανόητα, πρωτόγνωρα για τον μέτοχο και εγείρουν και θέμα νομιμότητας. Πρωτίστως η Γενική, θυγατρική της Societe Generale, αποφάσισε να υλοποιήσει αύξηση 339 εκατ ευρώ αυξάνοντας την ονομαστική  αξία λόγω και reverse split στα 3,19 ευρώ από 0,72 ευρώ. Το www.bankingnews.gr είχε διατυπώσει ξεκάθαρα την θέση ότι είναι λάθος ονομαστική αξία στα 3,19 ευρώ αλλά ας δεχτούμε ότι ήταν θέμα εκτίμησης. 

Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε μόνο από την Societe Generale καθώς μόνο το 0,06% των μετόχων συμμετείχε τελικά στην αύξηση κεφαλαίου. Η Societe Generale λοιπόν κατέχει το 88,44% της Γενικής τράπεζας, από 53,97% που κατείχε πριν την αύξηση κεφαλαίου.  Όμως με μια νέα κίνηση η Societe Generale έρχεται και γεννά ερωτηματικά για την νομιμότητα και την αξιοπιστία της κίνησης της στην Γενική.

Η Γενική, μειώνει το μετοχικό κεφάλαιο κατά ποσό 310.978.826,16 ευρώ με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας των μετοχών της από 3,19 ευρώ σε 1 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 4α του Κ.Ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει του άρθρου 32 του Ν. 3763/2009 και την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της τράπεζας συνεπεία αυτής της αποφάσεως. Με την  μείωση, αυτή  το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται στα 141.999.464 ευρώ  διαιρούμενο 141.999.464  κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός 1 ευρώ.


Πρωτίστως από την κίνηση αυτή αποδεικνύεται ότι ο υπολογισμός της ονομαστικής αξίας στα 3,19 ευρώ ήταν άκρως λανθασμένος. Η νέα ονομαστική αξία στο 1 ευρώ πλέον. Όμως το μείζον θέμα προκύπτει από άλλη απόφαση της Societe Generale προχωράει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής τράπεζας μέχρι του ποσού των 45 εκατ ευρώ με κατάργηση  του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων υπέρ της Sοciete Generale  δια της εκδόσεως και διανομής δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) νέων προνομιούχων, άνευ ψήφου, ενσώματων, υποχρεωτικά μετατρέψιμων και εξαγοράσιμων μετοχών ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ και με τιμή διάθεσης τα 9 ευρώ. Μετά από αυτή την αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 186.999.464 ευρώ, διαιρούμενο σε 141.999.464 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μια και 10 εκατ προνομιούχες, άνευ δικαιώματος ψήφου, άνευ σωρευτικής απόδοσης, εξαγοράσιμες και υποχρεωτικά μετατρέψιμες μετοχές ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ η κάθε μία. 

Η τράπεζα μετά την αποτυχημένη εκτίμηση της για την ονομαστική αξία στα 3,19 ευρώ αιτία που απέτρεψε την συμμετοχή των μετόχων επανέρχεται με νέα αύξηση η οποία είναι μονομερής και δεν επιτρέπει την συμμετοχή των υπόλοιπων μετόχων!

Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή. Η μετοχή έχει απαξιωθεί καθώς διαπραγματεύεται 60% χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας των 3,19 ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στην νέα προτεινόμενη ονομαστική αξία του 1 ευρώ. 

Οι κινήσεις της Societe Generale είναι ηθικά μη συμβατές με το όφελος των μετόχων, βρίσκονται στις παρυφές της νομιμότητας ενώ εγείρεται και θέμα κανονιστικής τάξης. Απαιτείται παρέμβαση της ΤτΕ ή και της ΕΚ ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα τα οποία είναι τουλάχιστον πρωτοφανή..." 



Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr 
.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ!!

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/614306/Article.aspx