Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Μ.Κ. ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ;;;

Η σημαντική απόκλιση μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής της Geniki bank στα 1,95 ευρώ σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 3,19 ευρώ θέτουν εν αμφιβόλω την συμμετοχή των μετόχων πλην της Societe Generale του βασικού μετόχου της τράπεζας. H μετοχή σήμερα αντιδρά με κέρδη κοντά στο 9% και στα 1,95 ευρώ αλλά ο δρόμος που έχει να καλύψει είναι πολύ μεγάλος…
Η χρηματιστηριακή τιμή υπολείπεται περίπου 40% και προφανώς ένας υφιστάμενος μέτοχος θα σκεφθεί απλά συμφέρει να συμμετάσχει σε μια αμκ όταν μπορεί να αγοράσει την μετοχή της τράπεζας με discount 40% από την τιμή της αμκ; 

Ένα παράδειγμα είναι ενδεικτικό: 
Για τις 3 νέες μετοχές ένας επενδυτής θα πληρώσει 9,57 ευρώ. Με 9,57 ευρώ όμως αγοράζεις 5 μετοχές της Geniki bank! Διαιρούμε τα 9,57 ευρώ δια του 1,90 ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμής  της μετοχής της Genikιbank Είναι προφανές ότι η Societe Generale θα υποχρεωθεί να καλύψει πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου των 339 εκατ ευρώ. 

Είναι προφανές ότι η μετοχή και η τιμή της αμκ λειτουργούν ως αντικίνητρο. Γιατί να συμμετάσχεις σε μια αύξηση που η τιμή είναι στα 3,19 ευρώ και η μετοχή στα 1,90 ευρώ. 

Η μόνη περίπτωση που θα έχει ένας μέτοχος κίνητρο να συμμετάσχει στην αμκ είναι η τιμή της μετοχής να ανακάμψει σημαντικά και να πλησιάσει την ονομαστική αξία δηλαδή την τιμή της αμκ τα 3,19 ευρώ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποσοστό της Societe Generale θα κινηθεί μεταξύ 80% και 88% και προφανώς θα αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης κεφαλαίου που οι όροι της αποθάρρυναν τους μετόχους να συμμετάσχουν…. πλην του βασικού μετόχου….

www.bankingnews.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: