Μπορεί να ολοκληρώθηκε τη Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010, η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, όμως στις τάξεις των επενδυτών επικρατεί... νηνεμία. Για την ακρίβεια, απόλυτη άπνοια!
Εγχώριοι αναλυτές και traders κάνουν λόγο για «μηδενική συμμετοχή» των μικρομετόχων στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας και, όπως εξηγούν, τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά κρίνοντας, αφενός με βάση τους όρους της αύξησης, αφετέρου με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το εννεάμηνο.
Στις 27 Οκτωβρίου, η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης, βάσει του οποίου προχωρά σε έκδοση 106.499.598 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης 3,19 ευρώ έκαστη, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους έως 339,73 εκατ. ευρώ.
Την ημέρα εκείνη, στις 27/10, η τιμή της μετοχής είχε κλείσει τη συνεδρίαση στο Χ.Α. με άνοδο 5,10% στα 3,30 ευρώ. Από την επομένη, η μετοχή δέχθηκε ένα «σφυροκόπημα» που την φέρνει σήμερα 51,52% χαμηλότερα, στα 1,60 ευρώ, και σε μεγάλη απόσταση τόσο από την τιμή της ΑΜΚ όσο και από την ονομαστική της αξία.
Σημειώνεται ότι ανάλογο «σφυροκόπημα» είχε προηγηθεί μετά το reverse split στα μέσα Αυγούστου, από τα 7,20 ευρώ στα 3,19 ευρώ, οδηγώντας τη μετοχή σε απώλειες 43,07% στο διάστημα από 16 Αυγούστου έως 21 Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία της αύξησης συνέπεσε μάλιστα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας, τα οποία έδειξαν, μεταξύ πολλών άλλων, διεύρυνση ζημιών για τη Γενική της τάξης του... 491%! Υπό αυτές τις συνθήκες θα αποτελούσε έκπληξη η συμμετοχή των επενδυτών στην ΑΜΚ της τράπεζας, σχολιάζουν -με σκωπτική μάλλον διάθεση- αναλυτές.
Αναδεικνύουν ωστόσο μία λιγότερο σκωπτική πλευρά των εξελίξεων στη Γενική (πέραν δηλαδή του ότι ένας επενδυτής δεν θα είχε κανένα λόγο να συμμετάσχει στην αύξηση, από τη στιγμή που η μετοχή στο ταμπλό είναι -κατά πολύ- φθηνότερη). Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, η γαλλική Societe Generale, ελέγχει σήμερα το 53,97% της πρώτης. Η είσοδος των Γάλλων στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας τον Ιανουάριο του 2004 είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω πορεία της, προσδοκίες όμως που διαψεύστηκαν επανειλημμένα και τα αποτελέσματα της Γενικής σε όλο αυτό το διάστημα είναι απολύτως ενδεικτικά.
Με τον τρόπο που εξελίχθηκε η τωρινή αύξηση κεφαλαίου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο γαλλικός όμιλος φέρεται διατεθειμένος να καλύψει τυχόν αδιάθετο ποσοστό, το ενδεχόμενο να καταλήξει στα «χέρια» της SocGen ποσοστό κοντά στο 88%-89% της Γενικής είναι κάτι παραπάνω από ορατό...
Για το τί μέλλει γενέσθαι (όπως και για την τροπή που έχουν πάρει μέχρι σήμερα τα πράγματα) τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ένα από αυτά φτάνει μέχρι το σημείο της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τη SocGen και της εξόδου της ΓΤΕ από το ταμπλό του Χ.Α. !!
Και στο σημείο αυτό είναι που αναδεικνύεται, για πολλοστή φορά, το ζήτημα στο οποίο επανήλθαν πρόσφατα με ανακοινώσεις τους τόσο ο ΣΜΕΧΑ όσο και ο ΣΕΔ, και δεν είναι άλλο από το νομικό πλαίσιο που διέπει την υποβολή δημοσίων προτάσεων (ν. 3461/ 2009) στην ελληνική αγορά. «Οι δημόσιες προτάσεις κατά γενική ομολογία επιβάλλονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των τιμών εισαγωγών, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερα από τις δίκαιες τιμές», τόνιζε ο ΣΜΕΧΑ, σημειώνοντας ότι «με αφορμή την έξαρση των δημόσιων προτάσεων (...) ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να βελτιωθούν τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα». Από την πλευρά του ο ΣΕΔ σημείωνε ότι «ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να αλλάξει, αν θέλει η πολιτεία να προστατεύσει τα δικαιώματα των επενδυτών, οι οποίοι εμπιστεύονται τις οικονομίες μιας ζωής σε εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τις βλέπουν να διαγράφονται μετά από δημόσια πρόταση και να χάνουν πολλές φορές και το 99% του κεφαλαίου που επένδυσαν». Πρόταση του ΣΕΔ είναι να αυξηθεί σε 95% το ποσοστό συγκέντρωσης των μετοχών, πάνω από το οποίο ο προσφέρων μπορεί να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δημοσιεύσει η Γενική, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία για την κάλυψη της αύξησης και τη διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών. Η έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από το αρμόδιο όργανο του Χ.Α. έχει προγραμματιστεί για τις 30/11/2010, ενώ στις 3/12/2010 αναμένεται να ξεκινήσει στο ταμπλό η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Πηγή:www.capital.gr
3 σχόλια:
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1091508
Geniki Bank: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 15/12
Πηγή:www.capital.gr
Τρ. Πειραιώς: Πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας σε εργαζομένους
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
[22.11.2010, 18:31]
Μέγεθος γραμμάτων:
Τις μακροχρόνιες άδειες επέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς για να προχωρήσει σε συγκράτηση του μισθολογικού κόστους.
Η ενημερωτική εγκύκλιος αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μακροχρόνιας άδειας-διάρκειας από 1 έως 3 έτη-ενώ ταυτόχρονα τους διασφαλίζεται ότι μετά τη λήξη της θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους ή σε ανάλογη θέση-αν στο μεσοδιάστημα προκύψουν αλλαγές στην τράπεζα- που κατείχαν πριν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται στους 5.049 εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και στους 1.611 εργαζόμενους στις θυγατρικές του Ομίλου στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στις θυγατρικές του εξωτερικού στις οποίες εργάζονται 6.757 άτομα.
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι ακόμα και αν συμμετάσχει μόνο το 5% των εργαζομένων, η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Το πρόγραμμα προβλέπει:
* για το χρονικό διάστημα που επιλέξει ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και εργασίας στην τράπεζα ή στη θυγατρική του Ομίλου
* ανάλογα με το χρόνο άδειας, 1, 2 ή 3 χρόνια, στον εργαζόμενο θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μικτών αποδοχών (για άδεια 1 έτους), το 45% για άδεια 2 ετών και το 50% αν ο χρόνος άδειας είναι 3 έτη.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς σε όλη τη διάρκεια της άδειας θα καταβάλλει κανονικά τις εργοδοτικές εισφορές -που αναλογούν- στο Ταμείο των υπαλλήλων της, ενώ το ποσοστό του μισθού θα πιστώνεται στο λογαριασμό μισθοδοσίας του δικαιούχου.
Επίσης, κανονικά θα καταβάλλονται οι εισφορές και στο Ταμείο Υγείας, ενώ θα ισχύουν και τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα. Για τον εργαζόμενο που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση, το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει χρήση του προγράμματος αδείας, θα αποζημιωθεί με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προβλέπει και την περίπτωση που ο υπάλληλος έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα, καθώς θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, με βάση τη νέα του μισθολογική κατάσταση
http://www.inews.gr/43/tr-peiraios-programma-makrochronias-adeias-se-ergazomenous.htm
Δημοσίευση σχολίου